Češi nedodržují doporučený denní příjem zeleniny a ovoce

Průměrný český obyvatel konzumuje méně než 600 gramů zeleniny a ovoce denně, což je pod hranicí, kterou doporučuje Společnost pro výživu ČR.

Český statistický úřad (ČSÚ) zaznamenal pokles spotřeby ovoce a zeleniny v České republice. Kampaň Půl talíře, kterou jsme spustili v dubnu, má za cíl tento trend zvrátit a přimět lidi k vyšší konzumaci těchto potravin. Podle Eurostatu polovina Čechů nedodržuje doporučený denní příjem zeleniny a ovoce, což potvrzují i data Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj z roku 2019.

Lékař Petr Smejkal upozorňuje na negativní dopady nevyvážené stravy na zdraví, včetně vysoké míry obezity, která může do roku 2030 postihnout až 35 % populace. Kampaň Půl talíře se proto zaměřuje na matky s dětmi a mladé lidi ve věku 16 až 22 let s cílem informovat je o důležitosti vyvážené stravy. Podle Smejkala je téměř polovina úmrtí v České republice způsobena rizikovými faktory, jako jsou špatná strava, kouření a alkohol.

Nízká spotřeba zeleniny a ovoce je podle zástupců kampaně Půl talíře způsobena i tím, že lidé nevědí, jak je zařadit do jídelníčku. Jiří Stodůlka z Dobrého družstva zmiňuje, že zvýšení spotřeby by mohlo být dosaženo snížením cen a zlepšením dostupnosti zeleniny a ovoce.

Kampaň Půl talíře je ze 70 % financována Evropskou unií a zbytek hradí Farma Bezdínek. Probíhat bude do listopadu 2026.

Zdroje:
Český statistický úřad. "Spotřeba potravin." ČSÚ, 1. prosince 2023. Dostupné online.
Státní zdravotní ústav. (2024, 27. srpna). Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace. Státní zdravotní ústav. https://szu.cz/aktuality/vice-nez-60-procent-cechu-ma-nadvahu-trpi-ji-az-ctvrtina-deti-obezita-zpusobuje-zavazne-zdravotni-komplikace/