CO JE PŮL TALÍŘE?
Naším cílem je usnadnit ti volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu a zdraví tvého života. Informujeme o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU.
PROČ PŮL TALÍŘE?
Víme, že je těžké se ve zdravém stravování zorientovat, proto jsme vytvořili tuhle velmi jednoduchou pomůcku. Polovinu talíře totiž odhadne na první pohled každý. A právě tato polovina reprezentuje doporučené množství ovoce a zeleniny, které bys měl do svého jídelníčku zařadit při každém jídle. Začít můžeš ještě dnes!
CÍLE PŮL TALÍŘE
Co si budeme nalhávat, z průzkumu stravování jako národ nevycházíme úplně nejlépe! Zeleniny a ovoce konzumujeme méně, než bychom měli. Způsobeno je to často nedostatkem času na přípravu jídel, nedostupností čerstvého ovoce a zeleniny, ale mnohdy jenom nedostatečnou informovaností a povědomím o výživových potřebách. A právě proto vznikl projekt Půl talíře. Co je tedy našim cílem?
01
Zdůraznit výhody konzumace čerstvého ovoce a zeleniny z EU v rámci vyvážené stravy.
02
Přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin, které usnadňuje volbu zdravého a udržitelného stravování.
03
Upozornit na ekologický přínos čerstvé zeleniny a ovoce, tak jak je definováno v rámci Evropského zeleného plánu, strategií pro biodiverzitu a strategií "Od zemědělce ke spotřebiteli".
Infografika
Pouze 46 % Čechů nakupuje ovoce a zeleninu alespoň jednou týdně. Nejméně pak ovoce a zeleninu nakupují zástupci nejstarší generace ve věku 65+. Až vyrazíte na návštěvu za babičkou nebo dědou, nakupte jim něco čerstvého, nemusíte s sebou nosit jen bonboniéru.
Zdroj: https://atlascechu.cz/results/shopping_weekly-grocery
Infografika
Denně sní v průměru jeden občan České repupliky:
- 32,9 gramů rajčat
- 7,4 gramů jahod
- 15,6 gramů salátových okurek
- 67,6 gramů jablek
- 19,7 gramů mrkve
Zdroj: https://atlascechu.cz/results/shopping_weekly-grocery
Konzumace na občana na den v gramech
V České republice sní jeden člověk v průměru méně než 500 g čerstvého ovoce a zeleniny denně. Během covidové pandemie konzumace sice začala stoupat, ale nyní nám čísla opět klesají. Zkus si dnes na talíř přidat o pár rajčátek víc!
Zdroj: https://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-potravin-1948-2022
RAJČE, OKURKA, BORŮVKA, JAHODA
Spojili jsme se s lokálními pěstiteli a farmáři, kteří chtějí dodávat jen ty nejčerstvější a nejchutnější plodiny až na tvůj stůl. Nech se inspirovat tím, co pro tvé zdraví můžou rajčata, okurky, borůvky nebo jahody udělat!
Lokální produkty
Rajčata
Rajčata jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, který podporuje imunitní systém. Jsou také důležitým zdrojem antioxidantů, obsahují například lykopin, který může přispívat k ochraně srdce a k prevenci některých onemocnění. Svá využití najdou rajčata v mnoha různých pokrmech, od čerstvých salátů po omáčky, polévky a grilovaná jídla.
Borůvky
Tyhle malé modré plody jsou bohaté na antioxidanty, vitamin C, ale také vlákninu, která je důležitá pro správné zažívání. Vědecké studie navíc naznačují, že pravidelná konzumace borůvek může přinést výhody pro kognitivní funkce a podporovat zdraví srdce. Hodí se skvěle ke snídaňovým pokrmům nebo dezertům.
Jahody
Nemusíte hned hledat dvanáct měsíčků, abyste zjistili, že jsou jahody bohaté na vitamíny (převážně vitamín C), díky kterým posilují imunitní systém a podporují zdravou pokožku. Obsahují také antioxidanty bojující proti volným radikálům. Hodí se skvěle nejen do dezertů, ale také do čerstvých salátů (i těch naslano).
Okurky
Okurky mají vysoký obsah vody, a proto jsou skvělé pro hydrataci organismu nejen v teplých měsících. Jsou skvělým zdrojem vitamínu K, vitamínu C a draslíku.
Zdroj: Walter J. Veith - Diet and Health: Scientific Perspectives, Stuttgard 1998