Jak teplota ovlivňuje chuť jídla?

Víš, že teplota jídla může změnit to, jak chutná? Naše chuťové vjemy ovlivňuje nejen samotné složení pokrmů, ale i jejich teplota. A to hraje velkou roli v tom, jak vnímáme základní chutě – sladkou, kyselou, slanou, hořkou a umami.

Například sladkost se zdá intenzivnější u teplých jídel. Proto teplý čaj může chutnat sladší než studený, i když obsah cukru zůstává stejný. Naopak hořkost a kyselost se při vyšších teplotách oslabují, což je důvod, proč horká káva chutná méně hořce než studená.

Teplota pokrmů je tedy důležitá nejen pro jejich strukturu, ale i pro to, jak si jídlo skutečně užijeme.

Zdroje:
Amalia Mirta Calviño. Perception of sweetness: The effects of concentration and temperature. Physiology & Behavior. Volume 36, Issue 6. 1986. 1021-1028. ISSN 0031-9384.
https://www.sonndacatto.co.uk/blog/how-temperature-affects-taste