Jak teplota ovlivňuje naše stravovací návyky?
Všímáš si, že máme v horkém počasí tendenci upřednostňovat lehká a osvěžující jídla než v chladnějších měsících? Tento jev má své biologické kořeny.
Jak to tedy je?
Tento fenomén souvisí s potřebou těla udržet optimální teplotu. V chladnějším období preferujeme teplé a vydatnější pokrmy, jako jsou polévky, dušené maso a teplé nápoje, které nám pomáhají udržovat tělesnou teplotu a poskytují dostatek energie. V létě naopak konzumujeme stravu, která je lephčí a nezatíží nás. Teplota je totiž jeden z faktorů ovlivňující sezónní variabilitu energetického příjmu.
Mohou za to i hormony
Vliv okolní teploty na příjem energie by mohl částečně ovlivnit hormony související s chutí k jídlu. Mezi hormony, které ovlivňují chuť k jídlu, patří leptin a ghrelin. Leptin je tvořen zejména v tukové tkáni a má celou řadu funkcí. Mezi ně patří hlavně adaptace organismu na hladovění. Reguluje tedy příjem potravy a energetický výdej. Můžeme říct, že hlásí mozku, kdy jsme sytí.
Ghrelin je tvořen v různých částech gastrointestinálního traktu, zejména v žaludku. Signalizuje prázdný žaludek, nastává pocit hladu a ve výsledku zvýšení příjmu potravy. Bylo prokázáno, že vystavení chladu zvyšuje hladinu ghrelinu a snižuje hladinu leptinu. Tato přirozená reakce těla na teplotu tedy ovlivňuje nejen to, co jíme, ale i kolik toho sníme.
Zdroje:
Fujihira Kyoko, Takahashi Masaki, Wang Chunyi, Hayashi Naoyuki. Factors explaining seasonal variation in energy intake: a review. Frontiers in Nutrition. Volume 10. 2023. 2296-861X.